Ana Sayfa

 

La a’refu lehu aslen  -  La a’refuhu bi-haze’l-lafz - La yu’lemu men ahrecehu ve la isnaduhu  -  Lem a’rifhu  -  Lem ecid lehu aslen  -  Lem ekıf aleyhi  -  Lem ekıf lehu ala asl  -  Lem erahu bi-haze’l-lafz  -  Lem yerid fihi şey’

LA A’REFUHU:

 

''Bu hadis'i bilmiyorum'' demektir. Mevdu hadisleri değerlendirme şekillerinden biridir. Hadis ilminde yüksek dereceleri olmuş hadisleri iyi bilen bir alimin bir hadis hakkında ''Bu hadisi bilmiyorum'' demesi kendisine başka katılan olmasa bile o hadisin mevdu olduğuna  hükmetmeye yeterlidir. Bu konuda İbn-i Haceri'l-Askalani şöyle demiştir. ''Hadislere vakıf olan tenkidçi bir hafız muhaddis herhangi bir hadis hakkında ''Bu hadisi bilmiyorum'' derse bu o hadis'in hadis olmadığına hamledilir. (Tedrib, 1 / 296,7)

Bununla beraber bir alimin bütün hadisleri bilmesi mümkün değildir. Nitekim rivayete göre  Ebu Hazim meşhur hadis imamı Zühri'nin yanında bir hadis rivayet eder. O ''Bu hadisi bilmiyorum'' der. Bunun üzerine 'Nebi sallallahu aleyhi ve sellem'in bütün hadislerini ezberledinmi ?' diye sorulur. Zühri: 'Hayır' der. Soruyu soran 'yarısını biliyormusun?' der. Zühri : 'Umarım biliyorum' der. Soru sahibi: 'Öyleyse bunu da o bilmediğin yarıdan say.'

Zühri çapında bir alimin bilmediği hadis olunca diğerlerinin bilmedikleri de olabilir, düşüncesi ile İbn Hacer'in bu görüşüne itiraz edilmiştir. Suyuti güzel bir izahla İbn Hacer'in görüşünü savunarak şunları söylemiştir.

 

'Bu Hadislerin kitaplarda toplanmasından önce idi, zira o zamanlar hafız derecesindeki muhaddislerin bilmedikleri hadislerbazı ravilerin mahfuzu bulunuyordu. Ancak hadislerin tedvin ve kitaplara dercedilmesinden sonra hadis alimlerinin başkaları tarafından irad edilen hadisleri bilmemesine imkan kalmamıştır. (Tedrib, 2 / 297 )   

 

Mevzu (Mevdu) hadisleri değerlendirmede ayrıca aynı manaya gelen  LEM A'RİF (bilmiyorum) , LA A'RİFUHU Bİ-HAZE'L-LAFZ (bu lafızla bilmiyorum) , LEM EKIF ALEYHİ (vakıf olmadım) , LA A'REFU LEHU ASLEN (aslını bilmiyorum) , LEM ECİD LEHU ASLEN (aslını bulamadım) , LEM EKIF LEHU ALA ASLİN (aslına vakıf olamadım) , LEM ERAHU Bİ-HAZE'L-LAFZİ (bu lafızla görmedim, bilmiyorum) , LEM ECİDHU (hadisler arasında aslını bulamadım) , LEM YERİD FİHİ ŞEY'UN (bu konuda hiç bir şey varid olmadı) , LA YU'LEMU MEN AHRECEHE VE LA İSNADUHU (ne rivayet edeni biliniyor, nede isnadı) tabirleri de kullanılır.